Cum alegem cea mai buna lanseta feeder

Pescuitul la feeder a luat o mare amploare la noi in tara in ultima perioada, datorita avantajelor oferite si a faptului ca ne asigura un pescuit linistit si confortabil.

Performantele obtinute vor fi mai mari, iar acestea constau intr-o cantitate mai mare de peste ce poate fi prinsa intr-un interval de timp destul de scazut.

Pentru a fi siguri ca alegem cea mai buna lanseta pentru acest tip de pescuit este necesar sa respectam cateva criterii ce sper sa va fie de ajutor pentru viitor.

Care este rolul lansetei feeder

O lanseta pentru acest tip de pescuit trebuie sa fie capabila in primul rand sa aiba precizie la lansarile lungi chiar si in conditiile in care are atasat un cosulet mai mare cu nada.

Aceasta este dotata cu un varf flexibil (atentie la faptul ca trebuie schimbat in functie de pestele ce urmeaza a fi prins), iar comportamentul in drill trebuie sa ne ajuta la scoaterea in siguranta a pestelui la mal.

Cele mai potrivite lansete feeder sunt cele cu actiune „de la varf catre mijloc” deoarece indoirea lansetei incepe de la varf si este transmisa catre mijlocul lansetei, repartizand astfel tensiunea suportata de lanseta pe o suprafata mai mare.

In ultima perioada se remarca o tendinta sporita in utilizarea lansetelor progresive. Acestea repartizeaza uniform greutatea de la varf inspre maner si poate fi folosita atat in cazul pestilor mari (daca are terminale subtiri) cat si pentru pestii albi (obligatoriu dotate cu varfuri mai moi).

Lungimea nu este asa de importanta in cazul pescuitului la feeder, deoarece se intalnesc cazuri in care lansetele lungi de 13 lanseaza 40 de grame, iar lansetele parabolice de 12 pot lansa chiar si peste 120 de grame.

In cazul pescuitului la feeder o lanseta usoara va lansa cosulete cu o greutate de 25 – 30 de grame, o lanseta medie lanseaza cu succes cosulete de 40 – 50 de grame iar o lanseta ultragrea va lansa cosulete cu o greutate ce poate merge pana la 100 de grame.

Lansete de carbonSensibilitatea lansetelor depinde de varful utilizat

Ca si regula generala, sensibilitatea lansetelor este strans legata de varful utilizat, iar lansetele feeder nu pot sa faca exceptie de la regula.

Aceasta este indicata de presiunea necesara indoirii la 90 de grade, indicator recunoscut sub numele popular de curba de testare.

Daca pescuim la distante mari si ne dorim lanseuri lungi trebuie sa folosim un varf de lanseta cu mai multe inele pentru a avea o viteza mai mare a firului, iar in acest caz se poate folosi si un schock leader de diametru mai mare.

Cu cat valoarea curbei este mai mica cu atat sensibilitatea lansetelor este mai mare si ne permite un control mai bun asupra pestelui.

Daca ne dorim un pescuit linistit nu trebuie sa facem greseala de a monta un varf ce nu se potriveste cu puterea lansetei.Astfel, este evident ca daca vom monta un varf de 0,5 oz pe o lanseta ce poate lansa 120 de grame acesta se va rupe inca de la prima incercare, iar in cazul in care montam un varf rigid pe o lanseta moale acesta poate duce la nesemnalizarea trasaturilor.

 

Navigare în articole