Cea mai potrivita lanseta pentru pescuit la crap

Cea mai potrivita metoda pentru a scapa de stresul de care ne lovim la tot pasul este o partida de pescuit. Acolo suntem inconjurati de prieteni, vom  petrece o zi minunata in aer liber iar linistea ne va inconjura si ne va oferi acea stare de bine dupa care tanjim.

Pentru a avea parte de o partida de pescuit linistita este nevoie sa ne alegem corect sculele pe care le vom folosi, iar in cazul in care pescuim crap aceasta alegere este ceva mai greu de facut, deoarece acest peste este destul de greu de prins .

Cea mai buna lanseta va fi aceea ce ne va oferi un grad mare de confort la manevrarea ei, dar inainte de a ne gandi la confort este necesar sa vedem ce tactica de pescuit vom aborda.

Pescuim aproape sau la distanta? Lansam markere sau plumbi? Raspunsul la aceste intrebari trebuie sa ne fie foarte clar, deoarece in functie de acesti parametri lansetele sunt mai lungi sau mai scurte, au diverse actiuni, etc.

De regula, lansete pentru crap sunt destul de lungi si este necesar sa alegem cu atentie daca acestea vor fi dintr-o singura bucata sau din mai multe segmente. Eu am optat pentru o lanseta din trei segmente, deoarece aceasta este cel mai usor de transportat.

Lanseta spinningPuterea lansetei trebuie aleasa cu mare atentie

Elementul principal ce trebuie sa stea la baza deciziei noastre este puterea lansetei. Aceasta este o unitate de masura a masei / greutate si este calculata in pounds (lbs). Pentru a ne face o idee asupra valorii acestuia, 1 lbs = 0,453 kilograme.

Puterea mai este cunoscuta si sub numele de test de curbura si este calculata pentru greutatea maxima ce poate fi sustinuta de o lanseta atunci cand este tinuta orizontal pana cand varful va atinge pamantul.

Testul ne va indica cat de usor va rezista lanseta atunci cand vom pescui pestele si va determina cat de greu poate fi acesta si cat de usor (sau de greu) va fi de adus la mincioc.

Spre exemplu, atunci cand aplicam o greutate de 6 lbs asupra unei lansete si aceasta se va curba in unghi de 90 de grade inseamna ca puterea acesteia va fi de 6 lbs.

Lansetele lungi, cheia pescuitului la crap

Deoarece crapul se gaseste numai in largul baltilor, cele mai eficiente lansete sunt acelea de peste 3 metri (mai precis 3,6 m) cu o putere de 2,5 – 3,5 lbs, iar plumbii ideali sunt cei cu greutatile situate in intervalul 57 – 141 grame.

Sfatul meu in cazul incepatorilor este sa nu investiti in scule de mare performanta, deoarece sunt foarte scumpe si „nu vor prinde singure pestele”. Acestea ne vor ajuta pe masura ce ne vom imbogati experienta si vom deprinde trucurile de baza pentru a pescui crap.

In acest caz sunt foarte indicate lansetele parabolice de 3,6 m cu o putere de 3 lbs. Daca ne dorim sa atingem o distanta foarte mare se pot folosi lansete cu actiune de varf, ce au rezerve nebanuite de putere suplimentara.

Lansetele de putere mai mare (4 lbs) sunt ideale pentru situatia in care folosim markere, iar cele de 5 lbs sunt cele mai potrivite pentru rachete.

 

Navigare în articole