Lansete rigide sau lansete moi?

Alegerea unei scule de pescuit nu este deloc usoara. In afara faptului ca acestea trebuie alese in functie de tehnica de pescuit adoptata si de pestele pe care dorim sa il pescuim, caracteristicile aditionale ale lansetelor ne pun in permanenta la grea incercare capacitatea de decizie.

Acum cateva zile cand eram la pescuit de somn impreuna cu prietenii am asistat la o discutie contradictorie despre avantajele si dezavantajele lansetelor rigide fata de cele moi.

Pentru mine lansetele rigide cu varf de sensibilitate medie si actiune progresiva sunt cele mai bune atunci cand vine vorba despre pescuitul somnului ,deoarece nu cred in metodele de pescuit cu aspiratia nalucii.

Un prieten m-a contrazis insa si mi-a spus lanseta mea nu permite inhalarea suficienta a nalucii, in timp ce altul a sustinut ideea ca folosind acest tip de lanseta am sanse foarte mari sa strapung partea osoasa a pestelui.

pescuitul cu lansetaAvantajele unei lansete moi pentru spining

In cazul in care folosim aceasta tehnica de pescuit nu cred ca are foarte mare importanta daca lanseta este rigida sau nu.

Singurul avantaj pe care il vad in favoarea unei lansete moi este faptul ca acesta poate amortiza mai bine socurile in cazul in care folosesc un fir textil, iar frana mulinetei ar fi stransa prea tare. Acest plus nu poate compensa insa lipsa de precizie a aruncarii sau faptul ca  sensibilitatea lansetei va fi destul de mica.

Situatia se poate schimba si in functie de tipul pestelui si al apei in care este prins (curgatoare sau statatoare).

Spre exemplu, atunci cand pescuit pe Dunare si am folosit o lanseta moale de 2,5 lbs am reusit sa prind mai multi crapi  fata de cazul in care am folosit o lanseta rigida, deoarece forta apei combinata cu cea a curentului ducea inevitabil la pierderea pestelui dupa cateva minute de drill.

In cazul somnului insa, lanseta moale este alegerea ideala, deoarece astfel imi protejez spatele cand sunt in drill cu somnii.

In plus, acestea sunt realizate din compozit complex: carbon si fibra si rezista astfel mult mai bine fortelor imense ce sunt dezvoltate pe blank dar sunt in acelasi timp si mai usoare la transport.

In schimb, pe balta lanseta rigida mi-a oferit foarte multe satisfactii.

Aceste lansete sunt folosite si pentru pescuitul salaului. Folosind ca momeala pestisorul viu si utilizand o lanseta feeder cu varf moale avem cele mai mari sanse ca pestele sa inspire momeala si sa se agate in carlig.

Lansetele rigide sunt ideale pentru pescuitul la distante mari

Atunci cand pescuim la o distanta foarte mare de mal lanseta rigida devine cel mai bun prieten al nostru, deoarece avem nevoie de un bat cat mai rigid pentru transmite o intepatura ferma.

Acest tip de lanseta ne va ajuta si in cazul pescuitului la gume si ne va oferi posibilitatea de a controla foarte bine nalucile lansate.

Sunt foarte utilizate si in cazul in care vom pescui bibani, deoarece trasaturile acestora se lasa asteptate foarte mult timp si sunt aproape nevazute, iar in acest caz avem nevoie de un bat ce transmite o intepatura rapida, precisa si puternica.

Navigare în articole